Fehér húsú lazac
A lazac rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében, sőt, talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat.
Egy harmónikus variáció,óvatosan párolt fehér húsú lazacból, roppanós friss zöldbabbal, hosszú szemű és vadrízs kombinációval, joghurtos kapros lime-os öntettel.Érdemes odafigyelni az elkészítésnél arra, hogy a halat és a zöldbabot se pároljuk túl. A vitaminok egyik legjobb megőrzését érhetjük el ezzel az eljárással. A zöldség maradjon roppanós 18 -20 perc és a halnak elég 12- perc, ha a szeletünk 250 dkg körül van. A fedőt ne vegyük le párolás közben, hogy a páracseppek visszacsöppenjenek az ételre,így az összes értékes nyomelemet megőrizhetjük. A rízst ízlés szerint készíthetjük. Jómagam oliva olajon megpirítom egy picit és felöntöm vizzel 1/3 csészényi arányban, sózhatjuk borsozhatjuk, akár egy gerezd fokhagymát, apróra vágott snidlinget, petrezselymet, kakukkfüvet is dobhatunk mellé aztán lefedjük, majd 15 perc alacsony lángon főzés után félrehúzva újabb 15 percet hagyjuk párolódni, szép, jó állagú kellemes rízst kapunk. Ha jól organizáljuk a főzésünket akkor kiderül, hogy a rízs elkészítésével kell kezdenünk, kb félidőben indíthatjuk a párolást, addig viszont előkészíthetjük a halat, pácolhatjuk gyömbéres, enyhén ecetesre vagy fehér/feketeborsos fokhagymás kombinációval is. Mivel a lazac laza:) szerkezetű könnyen átjárja a pác, tehát elég neki 10-12 perc, viszont óvatosan forgassuk a páclében. Szóval, ha feltesszük párolni a zöldbabbal kb egy időben elkészülhet. A mártás, amit sovány joghurtból, lime levéből, friss apróra vágott kaprból 2 perc alatt összeállíthatunk. Igen kellemesen dukál egy pohár félszáraz fehérborral! Jó étvágyat :)