Fehérboros rizottó füstölt pácolt makrélával.

A rizottó (olaszul risotto) az olasz konyha egyik alapétele. Tulajdonképpen egy rizsétel, különféle zöldségekkel vagy húsokkal ízesítve. Legalább annyi fajtája van, ahány zöldség- és húsfélét az ember fel tud sorolni.

Sokan unják, sokan szeretik.

Nálam jó helyen áll, mivel azt vallom, ha szeretettel és odadással készűl az étel, akkor megfelel az  általunk képzelt elvárásoknak.

Nézzük is át először a hozzávalók listáját. Mivel fehérboros rizottóról van szó, én egy olasz burgundit választottam és főzés közben, majd az étel elfogyasztásánál is helyet kapott a poharamban:)

A rizottóhoz  2,5 dl használtam,

' egy szép nagy fej vöröshagyma

' egy egész fej  fokhagyma (igen egy egész fej)

' egy maréknyi póréhagyma

' olivaolaj (vagy tisztított vaj )

' 4-5 dl húsalaplé (nálam kacsa )

' 20 dkg Arborio rizs

(A rizottó rizs fontos, mert sok folyadékot vesz fel és a hagyományos rízsből készűlt rizottó soha nem lesz olyan krémes.)

' parmezán sajt

' egy marék friss (nem szárított) kakukkfű

' só-bors

' 30dkg  füstötl makréla

' egy csipet friss koriander levél

2 személyes arányokimg_20151208_184649.jpg

img_20151208_184609.jpg

Mivel a múltkor kacsát kofitáltam, aminek a receptjét  később majd  fel is teszem, mert isteni volt. Szóval  a kacsa far-hát, szárny, nyak részéből egy alaplevet főztem kevés zöldséggel és mindenféle erős fűszer és só nélkül. A mélyhűtőben 3 hónapig is eláll.

Na kezdjünk már főzni :)

A makrélát kézzel csípkedve egyenlő kisebb darabokra szedjük és egy tálban olivaolajat kakukkfüvet és 1 gerezd fokhagymát (préselve) egy negyed citrom levével elekverünk, jól összeforgatjuk, majd a tálalásig félre tesszük.

Egy serpenyőben kevés vajon az aprított mandulát és száraz kenyér morzsát  aranybarnára pirítunk . Majd a tálásig félre tesszük.

A sütőbe dobjunk be egy egész fej hokhagymát 180 fokon 30 percre és kb 5-10- percre egy szelet kenyeret vagy zsemlét felszeletelve olivaolajjal meglocsolva fokhagymával bedörzsölve (forgassuk meg félidőben) ez kell az említett morzsához, de ha van szárazkenyér otthon akkor ezt nem kell elkészíteni.

Egy serpenyőben (ha lehet öntött vas) egy kis olivaolajon (vagy tisztított vajon) megpároljuk  az apróra kockázott vöröshagymát közepes lángon. Majd ha már üveges hozzá adjuk a rizst amit átforgatunk,és amikor már színt kap felöntjük a fehérborral. Ügyeljünk hogy keverjük forgassuk a rízst és folyamatosan gondoskodjunk a kellő folyadékról számára. Amikor felvette a bort kezdhetjük felönteni az alaplével adagonként kb 1-1,5  deciliterekre oszva és dobjuk bele a kakukkfüvet amit majd a főzés végén eltávolíthatunk. Sózzuk, borsozzuk minden felöntésnék, de csak egy keveset. Időközben hozzá adhatjuk az apróra vágott póráhagymát is .

Kb 25- 30 perc kell ahhoz hogy a rizs mefelelő mennyiségű folyadék felvétel után rendszeresen keverve forgatva lágy krémes legyen. Ekkor félrehúzzuk és hozzáadunk - beleforgatunk kb 10 dkg vajat (én mindig tisztított vajat készítek és használok) egy nagy púpozott evőkanál reszelt parmezánt és a sült fokhagyma felének kinyomott  húsát, sózzuk borsozzuk és lefedve hagyjuk kb 2 percet pihenni.

A fokhagyma másik felének kinyomott zöldes színű húsát pedig pépesre keverjük sóval és friss citrom pár csepp levével. (Én háromszöget formáztam belőle és tálalásnál az étel tetejét díszítette.) De egyszerűen rá is lehet kanalazni majd a halra ....

Tálaljunk is akkor :) A rizottóból szedünk először, majd egy kis firss koriander levéllel megszórjuk ráhalmozzuk a pácolt halat majd a fokhagymát, megszórjuk a mandulás kenyérmorzsával és egy kis parmezánnal. Én használtam a tálaláshoz pácolt paradicsomot is (pomodo al forno, nem ettem még finomabbat). 

Isteni ízek és textúrák találkozására lettem figyelmes az étel fogyasztása közben. A pirított mandula aromája, a ropogós kenyérmorzsával, a fokhagyma krém izbombaként simul mellé, majd a hal friss citromos íze keveredik a fehérboros póráhagymás rizzsel, ami kacsahús alaplevet szívott magába, mindez krémes és lágy. Hát mit is mondhatnék irány a konyhába, ezt mindenkinek ki kell próbálnia. :) 

Jó étvágyat.

img_20151208_184847.jpg