Sütőtök krémleves naranccsal, gyömbérrel és tökmagolajjal.
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.
Hamarosan Karácsony, még 10 nap és szenteste. Már a múlt hónapban elkezdtem a karácsonyi menü főpróbáit, hogy minél ízesebb és szebb fogásokkal kápráztathassam el a kedvesemet és a vendégeinket.
Ezt a remek levest 25-én tervezem az asztalra tenni.
Egy szép sütőtököt szereztem a piacról, ahol a zöldséges portékái mindig elkápráztatnak. Ilyenkor, külön figyelmet kapnak a friss csokorba szedett zöldfőszerek, koriander, petrezselyem, menta, bazsalikom. Aztán a szebbnél szebb gombák, például a vargánya, amiből a múltkor csak egy egyszerű snidlinges rántottát készítettem. Szóval az egyik legjobb dolog a főzésen kívűl, az izgalmas anyagbeszerzés. A robogóm jobbról balról szatyrokkal aggatva, kígyózott velem haza.
Beléptem a konyhába és kezdtem a leves főzését. Előbb félbe, majd szeletekre várgam a tököt. Jópofa mosolygós formák kerültek a fóliázott tepsire. Meglocsoltam őket olívaolajjal, kaptak rozmaring ágakat és egész gerezd fokhagymákat is, majd sót, borsot. 200 fokon kb 1 órás sütést. (A sütési idő természetesen függ a szeletek vastagságától és a tök méretétől is.) Szépen karamellizálódtak, aztán kijöttek a sütőből.
Emlékszem gyermekkoromra, visszanyúló élmény a sötütök illata. Amikor édesanyánk a téli estéken varázsolt nekünk, volt hogy mézet is csugattunk rá. Hmm micsoada emlékek.
Most vissza a jelen konyhájába otthonról 1200 kilóméterre, ismét remek illat van. A kedvesem meg is jegyzi, hogy kóstolna már, amit nem csodálok mert csalogató a sűlt fokhagyma és a rozmaring elegye. Egy vágódeszkán felaprítottam a tököket egyenlő kockákra kb 3x3 cm-re. Tiszított vajat olvasztottam egy serpenyőben és még egyszer átforgattam benne a tököket, majd gyerünk a turmix, ahol pépesítés következett. Utána forralt húsleves alaplével a megfelelő állagúra higítjuk, sózzuk, borsozzuk tejszínnel és vajjal is krémesíthetjük, de azt csak az utolsó forralás után. Ha a vajat választjuk akkor egy szép darabot beledobunk és hagyjuk állni 2 percet, majd elkeverjük, remek krémes állagot kapunk. A vaj csodákra képes:) Ha a tejszínt választjuk, akkor óvatosan adadoljuk állandó keverés mellett. Amikor kész vagyunk tálalhatunk is. A levesbe egy kis friss gyömbért reszeljünk ízlés szerint ( én pinkánsan szeretem) aztán egy negyed gerezd narancs levét is belefacsartam. Elkeverés után jöhet a tetejére egy szelet narancs, ha van otthon tökmag piríthatunk azt is, majd pár csepp tökmagolaj koronázza levesünket.
A sütőtök krémleves nem tökmindegy hogy, hogy készül :) Jó étvágyat és jó próbálkozásokat....